Λειτουργικά Τρόφιμα

Η σημασία τους στη διατροφή, την υγεία και την ποιότητα ζωής

26,71

N-id: 1684 Κατηγορίες: , , , Ετικέτα: Σελίδες: 424 Σχήμα: 17 x 24 Xρονολογία: 2019 ISBN: 978-960-456-526-9 Κωδικός Ευδόξου: 86056999 Έκδοση: 2η έκδοση Εκδόσεις: Εκδόσεις Ζήτη

Σκοπός του συγγράμματος είναι η περιγραφή και ανάδειξη του ρόλου των λειτουργικών τροφίμων, μέσω της παρουσίασης των πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων για τις ενδεχόμενες ευεργετικές επιδράσεις τους εντός του οργανισμού.
H 2η έκδοση περιλαμβάνει ένα ακόμη κεφάλαιο και έχει προκύψει έπειτα από βελτιστοποιήσεις και προσθήκες υποκεφαλαίων ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες εξελίξεις στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων και τη σύνδεση αυτών με τη διατροφή και την υγεία. Μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρείται να απαντηθούν είναι:
“Ποια είναι τα κυριότερα φυσικά και επεξεργασμένα λειτουργικά τρόφιμα;
Ποια τα βιολειτουργικά τους συστατικά;
Υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τις ενδεχόμενες ευεργετικές τους δράσεις και σε ποιες περιπτώσεις;
Με ποιους μηχανισμούς δρουν συγκεκριμένα φυσικά λειτουργικά τρόφιμα εντός του οργανισμού;
Τι είναι διατροφικοί ισχυρισμοί και ισχυρισμοί υγείας;”

Για την απάντηση των ερωτημάτων αυτών, το σύγγραμμα χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

  • Θρεπτική Αξία Τροφίμων – συσχέτιση διατροφής και υγείας, όπου ο αναγνώστης εισάγεται στα θρεπτικά συστατικά της διατροφής, στα διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή διατροφή, και στις διατροφικές συστάσεις, με στόχο την κατανόηση της σχέσης αυτών με την πρόληψη των ασθενειών και την προάσπιση της υγείας.
  • Λειτουργικά Τρόφιμα, βιολειτουργικά συστατικά και προαγωγή της υγείας, όπου αναλύονται οι κατηγορίες των λειτουργικών τροφίμων, το νομοθετικό πλαίσιο που τα διέπει και οι ενδεχόμενες ευεργετικές επιδράσεις των κυριότερων βιοδραστικών συστατικών τους.
  • Λειτουργικά Τρόφιμα – τάσεις και προοπτικές στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου παρουσιάζονται φυσικά λειτουργικά τρόφιμα (υπερτρόφιμα) ελληνικής και ξένης προέλευσης, λειτουργικά τρόφιμα που έχουν
    συσχετιστεί με τον έλεγχο του βάρους και την αθλητική απόδοση, ενώ
    συζητούνται οι έννοιες των τροφίμων που παράγονται μέσω βιοδιεργασιών και βιοτεχνολογίας, των νεοφανών τροφίμων, των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και των τροφοφαρμάκων.

Περιεχόμενα

Α. Θρεπτική αξία τροφίμων: Συσχέτιση διατροφής και υγείας

  1. Ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Θρεπτική αξία τροφίμων και διατροφικά πρότυπα
  2. Διατροφή και πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρκίνου
  3. Βιοδραστικότητα και βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων

Β. Λειτουργικά τρόφιμα, βιολειτουργικά συστατικά και προαγωγή της υγείας

  1. Εισαγωγή στα λειτουργικά τρόφιμα: ορισμός, κατηγοριοποίηση, ρόλος, ανάπτυξη και διάδοση
  2. Το νομοθετικό πλαίσιο των λειτουργικών τροφίμων: Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας
  3. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της διατροφής και ο ρόλος τους στην υγεία
  4. Προβιοτικά τρόφιμα και πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών
  5. Φυτικές ίνες: Επιδράσεις στην πρόληψη του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου
  6. Τα είδη των λιπαρών και η επίδρασή τους στην υγεία
  7. Η επίδραση των φυτοστερολών στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων
  8. Η σημασία των βιοενεργών πεπτιδίων για την υγεία

Γ. Λειτουργικά τρόφιμα: Tάσεις και προοπτικές στη σύγχρονη πραγματικότητα

  1. Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα (υπερτρόφιμα-superfoods): Πρόσφατα δεδομένα για το ρόλο τους στην υγεία
  2. Βιοδραστικότητα εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας
  3. Λειτουργικά τρόφιμα και έλεγχος του βάρους
  4. Λειτουργικά τρόφιμα και φυσική δραστηριότητα – άσκηση/αθλητισμός
  5. Νεοφανή τρόφιμα (novel foods), τροφοφάρμακα (nutraceuticals) και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
  6. Παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων με χρήση βιοτεχνολογικών μεθόδων
  7. Βιοδιεργασίες παραγωγής καροτενοειδών και οι εφαρμογές τους στην ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων: Διατροφή και υγεία

Ερωτήσεις – ασκήσεις